Αρχική σελίδα ΕπικοινωνίαGr | En
Αιγαίαθλον Αιγαιαθλητές Αποστολή & στόχοι Έμβλημα Χορηγοί Δημοσιεύματα Photo Gallery

 

Αποστολή και στόχοι
Δηλώσεις Αιγαιαθλητών

Αποστολή & στόχοι

Το «Αιγαίαθλον» έχει ως κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, μέσω των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα των αθλητών με αναπηρία.

Το «Αιγαίαθλον» 2003 πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (17 - 28 Σεπτεμβρίου 2004). Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες έλαβαν μέρος σπουδαίοι Έλληνες αθλητές με διεθνείς διακρίσεις, ανάλογες και ισότιμες με αυτές των Ολυμπιονικών. Εξάλλου, ο ίδιος ο όρος «Παραολυμπιακοί Αγώνες» προέρχεται από την ελληνική λέξη «παρά», που σημαίνει πλησίον, μαζί με τους Ολυμπιακούς.

Οι Παραολυμπιακοί αθλητές προπονούνται σκληρά για να επιτύχουν την αθλητική διάκριση. Άρα, κάθε μειοδοτική αναφορά στις επιδόσεις τους (όχι σκόπιμα τις περισσότερες φορές) δεν συνάδει με το όραμα, το πνεύμα και το ήθος των Παραολυμπιακών αθλητών. Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται από τα ΜΜΕ, που συχνά προτρέπουν τους φιλάθλους να μην ασχολούνται καθόλου με την επίδοση, παρά μόνο με τη συμμετοχή.

Μέσα από το «Αιγαίαθλον», λοιπόν, προβλήθηκαν η δύναμη και το πάθος των Παραολυμπιακών αθλητών και δόθηκε η ευκαιρία στους ανθρώπους με αναπηρία - που μάλιστα αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να αντιληφθούν πως υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες δράσεις για αυτούς μέσω του αθλητισμού.

Εξάλλου, μέσα από τον διάπλου του Αιγαίου πελάγους προβλήθηκε ο πολιτισμός, η τοπική κουλτούρα και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Το «Αιγαίαθλον» ενέπνευσε το σκηνοθέτη Αντώνη Ρέλλα, ο οποίος συμμετείχε και στη διοργάνωση του εγχειρήματος, να δημιουργήσει ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Αιγαίου Κύματα», που αποτύπωσε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του διάπλου. Το ντοκιμαντέρ «Αιγαίου Κύματα» βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2005.