Αρχική σελίδα ΕπικοινωνίαGr | En
Αιγαίαθλον Αιγαιαθλητές Αποστολή & στόχοι Έμβλημα Χορηγοί Δημοσιεύματα Photo Gallery

 

Αιγαιαθλητές
Βιογραφικά Αιγαιαθλητών
Αθλητισμός & Αναπηρία

Επιδόσεις αθλητών με αναπηρία

Οι αθλητές με αναπηρία είναι πρώτα από όλα αθλητές, και μετά άτομα με αναπηρία. Οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων προπονούνται πολύ σκληρά και επί σειρά ετών για να μπορέσουν να προκριθούν στους Αγώνες. Οι επιδόσεις τους είναι απόλυτα συγκρίσιμες με τις επιδόσεις Ολυμπιακών αθλητών.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (17-28 Σεπτεμβρίου 2004) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τις κορυφαίες στιγμές αυτών των αθλητών.

 • Σε ορισμένα αθλήματα Παραολυμπιακό αθλητές έχουν επιτύχει παγκόσμια ρεκόρ αθλητών χωρίς αναπηρία όπως στην άρση βαρών σε πάγκο. Πέντε από τα δέκα ρεκόρ τα κατέχουν Παραολυμπιακοί Αθλητές. Ένας από αυτούς είναι ο Ahmed Gomaa Mohamed Ahmed από την Αίγυπτο. Το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει επιτύχει (193.5 kg) ξεπερνάει το ρεκόρ μη αναπήρων κατά 10 κιλά!
 • H κολυμβήτρια Ν atalie du Toi από την Νότια Αφρική στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στο Manchester , που κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα 50 και στα 100μ ελεύθερο στην κατηγορία της προκρίθηκε επίσης στον τελικό των 800 μέτρων ελεύθερο, αρτιμελών αθλητών.
 • Η Marla Runyan , δρομέας με περιορισμό όρασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ με την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στα 1500μ και κατάφερε να μεπεί στον τελικό αυτού του αγωνίσματος. Η Marla έχει μόνο περιφερειακή όραση.
 • Ο John Maclean είναι αθλητής με παραπληγία από την Αυστραλία. Είναι ο μόνος αθλητής με αμαξίδιο που έχει καταφέρει να τερματίσει και μάλιστα τρεις φορές στον Αγώνα Τριάθλου Ironman στην Kona της Χαβάη. Έναν από τους δυσκολότερους αγώνες στον κόσμο, που περιλαμβάνει 3,8 χλμ. κολύμβησης, 180 χλμ. ποδηλασίας και στη συνέχεια μαραθώνιο 42.2 χλμ. τρέξιμο. Ο MacLean είναι επίσης ο πρώτος αθλητής με παραπληγία που κατάφερε να περάσει κολυμπώντας τη Μάγχη (τη θαλάσσια λωρίδα μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας).
 • Ο Νιγηριανός Adjibola Adeoye , που έχει ακρωτηριασμό άνω άκρου κατέχει το Παραολυμπιακό Ρεκόρ στα 100 m με χρόνο 10.72. Απέχει λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο από το Ολυμπιακό Ρεκόρ του Donavan Baileys των 9.84.
 • Η Shea Cowart κατέχει το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 m γυναικών της κατηγορίας της με χρόνο 13.68. Έχει διπλό ακρωτηριασμό κάτω από τα γόνατα.
 • Η Tsuhida Wakato, αθλήτρια δρόμων από την Ιαπωνία που αγωνίζεται σε αμαξίδιο χρειάζεται 1 ώρα 38 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα για την απόσταση του Μαραθωνίου (42,195 km). Η καλύτερη επίδοση για αθλήτρια χωρίς αναπηρία είναι 2:18:47 της Κενυάτισσας Catherine Ndereba.
 • Ο Heinz Frey , αθλητής δρόμων από την Ελβετία που αγωνίζεται σε αμαξίδιο έχει καλύψει την απόσταση του Μαραθωνίου σε χρόνο 1 ώρας 20 λεπτών και 14 δευτερολέπτων. Η καλύτερη επίδοση άνδρα αθλητή χωρίς αναπηρία είναι του Khalid Khannouchi των Ηνωμένων Πολιτειών με χρόνο 2:05:38.
 • Η κολυμβήτρια με αναπηρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Tricia Zorn απείχε 1 εκατοστό του δευτερολέπτου για να προκριθεί στην Ολυμπιακή ομάδα της χώρας της το 1992.
 • Ο Benoit Huot από τον Καναδά, Παραολυμπιακός αθλητής στην κατηγορία S 10 ( ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο), κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 50μ ελεύθερο με χρόνο 25.04. Το Παγκόσμιο ρεκόρ του Ολυμπιονίκη Alexander Popov στο ίδιο αγώνισμα είναι 21.64.
 • Σε όλες τις αποστάσεις άνω των 400μ τα παγκόσμια ρεκόρ αθλητών σε αμαξίδιο είναι πιο χαμηλά από εκείνα ορθιών αθλητών χωρίς αναπηρία.
 • Ο Αυστραλός παίκτης του μπάσκετ σε αμαξίδιο, Troy Sachs, έχει σκοράρει 42 πόντους στον αγώνα του τελικού των Παραολυμπιακών Αγώνων. Κανένας αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει πετύχει τέτοιο σκορ.